Twój koszyk Zaloguj się

Owsianka w diecie…

29 maja 2020

– O W I E S – O W S I A N K A – W   D I EC I E –

Czy warto jeść płatki owsiane? – No cóż odpowiedź jest tylko jedna oczywiście, że tak!

   Owies, bo przecież o nim mowa, jest znakomitym źródłem do uzupełnienia naszej codziennej diety w aminokwasy, bez których nasz organizm nie jest wstanie prawidłowo funkcjonować. Popularne płatki owsiane mają tyle białka w sobie, że każdy sportowiec bez wahania po nie sięga. Ale to nie koniec zalet i profitów, które płyną ze spożywania owsa w tej postaci. Ponadto płatki owsa posiadają właściwości oczyszczające nasze jelita, co z pewnością zainteresuje panie, są źródłem witaminy B6, a ta z kolei poprawia koncentrację i naszą pamięć. Są znakomitym źródłem witaminy B1 i kwasu pantotenowego przeciwdziałając zmęczeniu i rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Nasi klienci często je spożywają, staramy się zawsze ich zaskoczyć. Brak monotonni jest naszym kryterium.
Podsumowując, owies w każdej postaci podnosi znacząco naszą odporność i tu dedykujemy płatki owsiane wszystkim sportowcom wyczynowym, jak również osobą ciężko pracującym. Jako ciekawostkę warto powiedzieć, iż w górnictwie angielskim nie ma osób, które nie doceniają śniadań z owsianką w tle. Dlatego utarło się już dosyć dawno w Wielkiej Brytanii, że podstawowym składnikiem angielskiego śniadania jest właśnie popularna owsianka. Co do smaku i przyrządzania płatków z całą stanowczością można włożyć między książki mit, że płatki owsiane nie są smaczne. Wręcz przeciwnie są przepyszne wystarczy tylko odrobina wyobraźni i płatki gotowe. Zabieganym polecamy szybkie przesypanie niewielkiej ilości płatków kupionych w sklepie do porannego mleka i spożycie ich, to samo można uczynić z jogurtem porannym. A tym, którzy mają dłuższą chwilkę z rana polecamy zalanie naszych płatków niewielką ilością wody w garnuszku i postawienie na kuchenkę, dodajemy doń szczyptę wanilii, łyżeczkę cukru i mieszając czekamy aż zacznie z całości wydobywać się para. To znak, że można dodać już tylko nieco mleka migdałowego, całość chwilę mieszamy a następnie przykrywamy szczelnie talerzykiem, odstawiając na małą chwilę z kuchenki. Tak przygotowane płatki przekładamy na talerz i na wierzch tniemy banana w plasterki. Takie śniadanie jest niezwykle istotne dla naszego organizmu, pozwala mu zastartować z należytą siłą.

Dla chętnych w domu!
Szybki przepis na niedzielne ciasteczka owsiane:
1, 5 szklanki płatków owsianych górskich
4 łyżki otrębów
1 jabłko
1 jajko
1 banan

8 śliweczek suszonych (można dodać również inne bakalie)
ewentualnie miód, my nie dodajemy gdyż śliweczki i banan są wystarczająco słodkie
Jabłko trzeba włożyć do mikrofalówki na 3-5 minut, powstały mus przekładamy do niewielkiej miseczki. Banana wystarczy zmiażdżyć widelcem, śliwki kroimy na drobniutkie kawałki i dodajemy pozostałe składniki. Powstałą masę zagniatamy rękami. Odstawiamy na kilka minut a płatki owsiane w tym czasie napęcznieją. Piekarnik nastawiamy na temperaturę ok 180 stopni. Z masy potrzebujemy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce i spłaszczamy. Wkładamy je do piekarnika na 15 min. Takie proporcje dają ok 9 ciasteczek a każde będzie miało ok. 130 kcal.

Wskazówki:
1. Mus jabłkowy, nie jest obowiązkowym składnikiem. Można robić je bez niego. Wyjdą równie dobrze.
2. Aby uzyskać ładny kształt potrzebne będą okrągłe foremki na ciasteczka, połóżcie je na papierze do pieczenia, do środka dodajcie porcję masy na ciasteczka, a następnie dokładnie ubijcie ją łyżką. Zdejmijcie foremkę, idealnie okrągłe ciasteczko gotowe do jest do pieczenia!
3. Zamiast suszonych śliwek można użyć żurawiny, czy też rodzynek.