23 stycznia 2023
– B R U K S E L K A –
Właściwości.
Brukselka to źródło wielu witamin – tych z grupy B, a także witamin A, C, E oraz K. Warzywo to dostarcza naszemu organizmowi dawkę magnezu, żelaza, fosforu, sodu, wapnia, manganu, siarki, cynku, selenu czy potasu. Zawarte w niej przeciwutleniacze działają przeciwnowotworowo i wymiatają wolne rodniki z organizmu. Pochodzenie i nazwa.
Brukselka swoją nazwę zawdzięcza oczywiście Brukseli. W tym właśnie mieście i najbliższych jego okolicach zaczęto ją uprawiać w XVI w., a niektóre źródła podają, że nawet parę stuleci wcześniej. Roślina pochodzi najprawdopodobniej od naturalnie zmutowanej dzikiej kapusty podobnej do jarmużu.
Jak gotować brukselkę?
Mimo iż brukselkę można jeść na surowo, większość osób decyduje się poddać ją obróbce termicznej. Sięgajmy po warzywo o jasnozielonej barwie, te z żółtawym odcieniem nie są najlepszym wyborem. Można gotować brukselkę na parze przez ok. 3-4 minuty. Innym rozwiązaniem jest wrzucenie warzywa do gotującej się wody na kilka minut. Co ważne, gotujemy brukselkę w garnku bez pokrywki. Warto także dodać do wody nieco mleka, cukru lub cynamonu. Taka sztuczka kucharska sprawi, że warzywo nie będzie miało charakterystycznej gorzkiej nutki smakowej, a jego zapach nie będzie tak intensywny. Brukselka na grillu czy pieczona, to także dobry pomysł.