Zaleca się jej cykliczne stosowanie od 2 do 3 miesięcy. Dieta ketogeniczna to sposób odżywiania, w którym należy zwiększyć podaż tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania węglowodanów. Zalecane spożywanie tłuszczu powinno wynosić od 60% do 80%, białka od 10% do 25% i węglowodanów do 10% (do 50 g dziennie). Po przez zwiększenie do maksimum spożycia tłuszczu i ograniczenie spożycia białka i węglowodanów, organizm adaptuje się właśnie do stanu ketozy. Po przejściu procesu adaptacji spożycie tłuszczu spada na rzecz tych obu składników.
Co otrzymujesz:
- niska zawartość węglowodanów (do 50 g dziennie)
- wysokotłuszczowa (do 80% zapotrzebowania energetycznego)
- szybka redukcja wagi
- brak uczucia głodu
- bardzo wysoki poziom energii przez cały dzień
Produkty w diecie ketogenicznej:
- tłuszcze jednonienasycone: oliwa z oliwek, oliwki, orzechy
- tłuszcze nasycone: tłuszcze zwierzęce (golonka, boczek, udka z kurczaka, pierś z kurczaka, pierś z indyka, schab, polędwica, karkówka, smalec, stek wołowy, wędliny, pasty, pasztety), olej kokosowy, nabiał – tłuste sery białe, żółte, mozzarella, feta itp.
- tłuszcze wielonienasycone: siemię lniane, olej lniany, nasiona chia, awokado, ziarna sezamu, jaja, ryby oraz inne produkty np: masło orzechowe, czy choćby gorzka czekolada 80 – 90%.