22 września 2020
Czy warto zadbać o swoją odporność na jesieni przed zimą?
Mając w perspektywie nadchodzące zimne, zimowe dni, możemy się już teraz na jesieni zacząć przygotowywać do nich. Jesienna, niższa temperatura i ogólna zmiana klimatu oraz namnożenie wirusów skłaniają do zmian w ubiorze i odżywianiu. Odczuwamy potrzebę rozgrzania organizmu, a także poprawy poziomu odporności. W jaki sposób można uodpornić organizm i przygotować go na porę jesienno-zimową?
- Spożywajmy częściej posiłki w myśl zasady, która brzmi “rano jedz jak król, po południu jak książę, a wieczorem jak żebrak”.
- Idealna była by dieta bogata w zwiększoną ilość warzyw, owoców, błonnika, a także ryb. Błonnik, który skutecznie reguluje procesy przemiany materii, znakomicie pomaga oczyścić nasze jelita, zaś warzywa i ryby wniosą dodatkowe cenne składniki dla naszego organizmu.
- Powinniśmy skupić się na spożywaniu większej ilości kwasów jednonienasyconych regulujących znakomicie poziom cholesterolu w organizmie, ograniczając nadmiar wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto także pochylić się nad czosnkiem i przełamać wstręt do niego, bowiem działa on jak antybiotyk, niszcząc wszelkie drobnoustroje. Ponadto wzmacnia odporność, poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom regulując przemianę materii. Poza czosnkiem pomogą również imbir i miód, które działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
- W chłodniejsze dni nasza dieta powinna być rozgrzewająca, po to by nasz organizm w jesienno-zimowe dni nie musiał tracić nadmiernie energii by nas ogrzać. W ten sposób pomagamy zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Ważne jest, aby jeść ciepłe śniadania. Obiady powinny być sycące, najlepiej w formie zup, które doskonale rozgrzewają. Gotowane warzywa oraz domowe przetwory idealnie sprawdzą się jako dodatkowe wzmocnienie dla organizmu.
- Postawmy na ciepłe herbatki ziołowe, eliminując nadmiernie pitą kawę i zimne napoje.
- Odradza się spożywanie ryb hodowlanych takich jak np. panga. Są nagminnie faszerowane antybiotykami, które negatywnie wpływają na organizm. Polecamy natomiast ryby morskie tj. dorsz, makrela oraz chude mięso zamiast drobiu, ten jak wiemy również naszpikowany jest antybiotykami i sterydami przyspieszającymi przyrost masy mięśniowej.
- Najlepiej odstawić cukier oraz produkty mocno przetworzone – białe pieczywo, dania instant oraz fast food’y.
- Z pośród szerokiej gamy produktów mlecznych wybierajmy te kilkudniowe jogurty, kefiry, maślanki, które nie będą zawierać sztucznych barwników i konserwantów, najlepiej gdyby były nie pasteryzowane. Warto także pokusić się o prebiotyki, które skutecznie wspomagają układ odpornościowy, zapewniają także prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej. Te produkty z pewnością powinny dołączyć do naszej jesiennej diety.
Puentując
Poza samą dietą warto także zadbać o naszą aktywność fizyczną, zafundować sobie długie spacery nad brzegiem morza, ścieżkami leśnymi czy po niewielkich pagórkach. Ukojenie zmysłów i wprowadzenie odprężenia spowodują nie obkurczanie się naczyń krwionośnych, tym samy właściwe krążenie i dotlenienie organizmu i swoistą regeneracją.
Pomocne są również zabiegi kosmetologiczne – skóra naszego ciała potrzebuje szczególnej uwagi przy zmieniającej się porze roku. Przy takiej profilaktyce organizmu bakterie i wirusy będą miały znacznie ograniczone pole działania.
Warto zatem stosować odmienne zasady zachowania, postępowania z naszym organizmem w zależności od danej pory roku. Warto zawsze przygotowywać się zawczasu.